Hans Timmerman - Grondlegger Epiphora Methode

Wat is de hypothese in Epiphora Methode?


Bij meer dan 85% van alle mensen met een diagnose Fibromyalgie is er sprake van een verstoorde circulatie van hersenvocht, lymfestroming en bloed afvoer uit het brein, die medisch niet eenvoudig zichtbaar te maken is. De verschijnselen die daarbij horen vinden we ook bij Post Covid Syndroom, POTS, Aura Migraine, .
Burn-Out, PCS, NAH, MS, en bij vele vormen van onverklaarbaar uitblijvend herstel.

De oorzaken van deze circulatie verstoring in het brein zijn:

  1. Een stagnatie in de hersenvocht ( Liquor) stroom, door minder stroomruimte ter hoogte van de bovenste nekwervels. 
  2. Een verminderde bloed- en lymfe afvoer uit het brein bij onvoldoende spierpompbeweging in de nek/hals regio
  3. Een verstoorde ademhaling, veroorzaakt door de algemene overleefstand die ontstaat door de verstoorde  circulaties in het brein.

Deze 3 oorzaken zorgen ervoor dat er twee verschillende én sterke sympathicus reacties (autonome stress response reactie) tegelijkertijd optreden. Dit zorgt voor neurovegetatieve disregulatie,  die we niet alleen terugvinden bij Fibromyalgie Syndroom, maar ook bij het Post Covid Syndroom, POTS, Post Commotioneel Syndroom, MS, NAH, ALK en Aura Migraine. Het brein komt in een alarmstand, die zich uitbreidt over het hele lichaam.

Met de Epiphora Methode worden de circulaties van en naar het brein genormaliseerd, door middel van specifieke houdingen en bewegingen met gebruikmaking van recent inzicht uit de ademfysiologie. Vervolgens nemen doorgaans de specifieke verschijnselen hierdoor flink af, om vaak uiteindelijk te verdwijnen.
Het blijkt dat een functionele doorbloedingsverstoring van het brein grote gevolgen kan hebben in de functie van het brein zelf, maar ook in alle functies van het lichaam. Als het brein weer goed voorzien wordt van bloed, en de afvalstoffen er weer uit kunnen gaan, verdwijnt de alarmstand in het brein, en vervolgens in het hele lichaam. Van daar uit kan de therapie of revalidatie pas echt beginnen.

Naast werken met cliënten in mijn praktijk in Hallum geef ik les in de Epiphora Methode Opleiding. Ik werk mee aan onderzoek en vormgeving van de methode.
Daarnaast verzorg ik workshops, presentaties en lezingen in binnen- en buitenland.

Mijn missie is het uitdragen van mijn inzichten en de behandelmethode van Epiphora Methode.
Met name de herkenning van dit fenomeen in het zorgverlenersveld alsmede in het onderwijs, preventie en sociale gezondheidszorg is de basis van mijn inspanning. Door de fenomenen uit de methode bekendheid te geven, kan de herkenning en daarbij de behandelmogelijkheid in veel zorgdisciplines leiden tot een effectievere behandeling bij tot nu toe onverklaard uitblijvend herstel.