Fibromyalgie Syndroom FMS

In de Epiphora Methode hebben we de volgende hypothese ontwikkelt voor inzicht en behandeling van het Fibromyalgie Syndroom:

Het Fibromyalgie Syndroom heeft meestal meerdere oorzaken zoals stress, voedselallergie, aanhoudende overbelasting, of doorgemaakte ziekteprocessen of ongevallen. Maar wat daarbij meestal óók het geval is: wanneer je in het achterdeel van je brein te weinig aanvoer van bloed krijgt, vanwege een stremming in je nekslagaders, gaan als reactie hierop de slagaders in je lichaam in een kramp staan. Hierdoor komt er te weinig bloed naar de spieren en gewrichten, en ook tevens naar alle andere organen . ‘The brain steals the blood from the body’. Als dat langer aanhoudt, word je moe, verzuurd in de spieren en gaat het lichaam pijn doen. Ook heb je daarbij vaak hersenmist/fibromist en overgevoeligheid voor licht, geluid, huidaanraking en slaap je slecht. We zien daarbij vaak meerdere van de 8 verschijnselen die we in deze website laten zien. De dokter kan geen afwijking vinden in je lichaam en geeft je vervolgens de diagnose Fibromyalgie Syndroom.

Wat kun je doen?
De Epiphora Methode leert je de doorbloeding van het brein weer normaal te krijgen. Daarmee verdwijnt de verkrampte toestand van de slagaders. Pas dán is al je andere herstelactiviteit effectief. Wij zeggen dus: éérst de doorbloeding van je brein op orde brengen en dan de andere oorzaken oplossen.

Geschiedenis van Fibromyalgie Syndroom in Nederland
In de medische wereld wordt nog steeds uitgebreid gezocht naar oorzaken en uiteraard naar oplossingen voor deze situatie. Epiphora Methode heeft nu een nieuwe zienswijze en behandeling ontwikkelt.
In Nederland is reumatoloog Dr. Joop Boersma in Arnhem in de vorige eeuw begonnen om mensen met deze klachten serieus te gaan nemen. Eén van zijn leerlingen is reumatoloog en wetenschapper Dr. Ed Griep, die in 2000 promoveerde met zijn studie: Fibromyalgia Syndrome. Hierin bewees hij dat FMS niet een auto-immuunziekte is maar wel: een neurovegetatieve disregulatie!

Vanaf 2010 is in de fysiotherapiepraktijk Personaltuning (in deze praktijk is Epiphora Methode ontwikkeld) een aantal jaren nauw samengewerkt met reumatologen Ed Griep en Hanneke Griep-Wentink. Hierdoor is er veel kennis en inzicht ontstaan in wat Fibromyalgie werkelijk is én hoe je er aan kunt werken om de klachten te verminderen of zelfs helemaal los te kunnen laten.

In 10 jaar Personaltuning is ontdekt dat je een bijzondere reeks samenhangende verschijnselen kunt hebben die heel vaak voorkomen als je de diagnose Fibromyalgie Syndroom hebt gekregen:

- drukgevoel óp het hoofd/trekkend gevoel ónder de schedel
- haarwortel- / hoofdhuidpijn
- wazig zien
- licht-, huid- en geluidovergevoeligheid (sensitisaties)
- verzuring in de spieren
- koud lijf
- prikkelbare darmen
- brain-fog / hersenmist

Wanneer je een aantal van deze verschijnselen kunt afvinken bij jezelf, loop je een grote kans dat de Epiphora Methode de missende schakel is voor jouw herstel! Vaak blijkt dat je daarnaast ook andere therapie nodig hebt als je zo lange tijd in die klem hebt gezeten.

Wat doen we in de Epiphora Methode: je leert met een aantal oefeningen in de ochtend, overdag en ’s avonds voor het slapen gaan, de doorbloeding van je brein op maximaal te zetten en te houden. Met een kleine ademhalingstechniek werk je de laatste stress uit je lijf en daarmee verlaat je de overleefstand.

Hoe ziet een dag eruit als je de Epiphora Methode doet:

- Ochtend 15 minuten openen, draineren en ademtechniek
- Overdag de juiste beweeghouding doorzetten, evt. een adempauze in lig nemen
- Pal voor de nacht 10 minuten openen, draineren en ademtechniek

Het werkt onmiddelijk, wat niet wil zeggen dat je hele lichaam in een week tijd weer de juiste lichaamskracht heeft. Dat duurt een tijdje en gaat gepaard met tijdelijke terugvallen die je wel goed moet begrijpen: het hoort erbij en je moet de techniek doorzetten. In deze herstelperiode kom je er meestal zelf achter als er ook andere therapie nodig is om alles weer beter op orde te krijgen.

Epiphora Methode is een nieuwe weg naar herstel bij tot nu toe onverklaarbare klachten.