Drukgevoel op je hoofd

Wat is het? 

Als het brein in het achterste deel van het hoofd onvoldoende bloedaanvoer krijgt (door verminderde bloedaanvoer vanuit de nek, bij een slecht aangelegde Cirkel van Willis) is er een minder goede vulling van het achterste deel van het brein. Hierdoor ‘hangt’ het brein als het ware in het hersenvlies dat tussen de hersenen en de schedel zit, in plaats van dat het brein er stevig tegen aan drukt bij een goede vulling. Dit voelt aan de buitenkant van de schedel als of er iets zwaars op drukt. Soms is er ook een licht trekgevoel ónder het schedeldak op dezelfde plek. Vaak ervaren mensen dit verschijnsel in samenhang met andere verschijnselen zoals koude in het lichaam, hartkloppingen in rust, duizeligheid, hersenmist, onrustig gevoel. Vaak komt het meest voor in zittende houding. Soms zakt het drukgevoel op het hoofd wat af als je weer gaan bewegen. Het zorgt ervoor dat je liever beweegt dan dat je graag lang stil zit. Dit kan dus ook onrust en uitputting veroorzaken.

Een drukgevoel boven op je hoofd is meestal een teken van dat een verstoorde doorbloeding in het achterdeel van het brein.
Het komt voor bij 75% van de mensen met de diagnose Fibromyalgie Syndroom en ook vaak na een hersenschudding/whiplash met blijvende klachten.
Ook bij Post Covid Syndroom komt het veel voor, maar het blijkt dat je er langer dan een jaar over doet om dit verschijnsel ‘op te bouwen’. 

Het verschijnsel staat niet op de intake/vragenlijsten van artsen, therapeuten of psychologen, en de meeste mensen die het hebben, worden daar dus ook niet in bevestigd. Het verschijnsel lijkt in de medische wereld niet te bestaan, maar in Nederland lopen er een paar honderd duizend mensen dagelijks mee rond.
In de visie van Epiphora Methode is dit verschijnsel hét bewijs van een slechte vulling van het achterbrein. Elke zorgverlener zou deze vraag in de intake moeten stellen: ‘ Heb je wel eens een drukgevoel boven op je hoofd? ‘. Als de hulpvrager dit bevestigt, weet je dat er iets niet goed gaat in het brein, wat te maken heeft met de vulling van het brein. 

Dit bijzondere verschijnsel geeft aan dat er een dominante factor is waarom iemand niet kan ontspannen, onverklaarbaar moe is én het is de hoofdreden van de verzuring die plaats vindt in onze spieren in het hele lichaam. Met name komt het voor bij aandoeningen en klachten die al langer bestaan. Het heeft blijkbaar geruime tijd nodig voordat het voelbaar is. Het kan ook sterk wisselen, evenals de klachten die er bij horen. Maar soms komt het continu voor, wat bijzonder onprettig aanvoelt. Vaak komt het  voor in combinatie met: hoofdhuid-/haarwortelpijn, wazig zien, koude in het lijf en opmerkelijk sterke verzuring in de spieren. 

NB: in onderzoeken bij mensen met de diagnose Post Covid Syndroom is recentelijk ontdekt dat de hersenen wat kleiner van omvang zijn geworden, wat wellicht samenhangt met dit bijzondere trek-/drukgevoel boven op het hoofd..


Hoe helpt de Epiphora Methode bij een drukgevoel op het hoofd?

In de 10 stappen in de ochtend oefening bij het opstaan, maar ook overdag zorg je ervoor dat er minder stremming is in de bloedaanvoer door de nekwervelkolom. Je maakt de nek wat langer, en trekt je kin iets naar binnen. Je maakt daarbij de speciale ‘knikjes’ die zorgen voor voldoende stroomruimte voor de nekslagaders, waardoor er weer voldoende bloed naar binnen stroomt in het achterste deel van hert brein. Overdag blijf je in de goede beweeghouding, en kun je een korte uitvoering van de 10 stappen herhalen als je moe bent, of bijvoorbeeld na het eten. Ook voor de nacht herhalen we deze oefentechniek om de nacht goed in te gaan.

Meestal is het drukgevoel op het hoofd binnen 2 weken verdwenen, en komt het alleen terug als je overdag de juiste beweeghouding niet goed in de gaten houdt. Heel veel andere klachten verminderen in heftigheid, of verdwijnen ook, samen met verminderen van het drukgevoel op het hoofd.

Wanneer je iemand bent die dit verschijnsel heeft of had, dan weet je dat jij er prima zelf voor kunt zorgen dat je een voldoende doorbloeding van je brein hebt door middel van het inzetten én blijven toepassen van de eenvoudige tips en oefeningen uit de Epiphora Methode. Je kunt het toepassen om je klachten te behandelen, of om te voorkomen dat je in dit soort klachten terecht komt zoals wanneer je Covid hebt, of na een ongeval met nekklachten