Prikkelbare darmen

Wat is het?

Prikkelbare darmen heb je als je veel buikpijn hebt na het eten, te snelle ontlasting of juist snel obstipatie hebt, en bij stress meer buikpijn krijgt. 
De oorzaak kan van alles zijn: je voeding, te weinig beweging, stress factoren die op kunnen lopen, psychische problematiek. In het algemeen zullen darmen verkrampen als er stress is. Waarom? 
Als er een fikse bedreiging ontstaat komen wij in een Flight/Fight toestand totdat het gevaar geweken is. Daarbij worden de darmen in een kramptoestand gebracht omdat het lichaam alle energie moet hebben voor het afweren van het gevaar. Eerst moet de oorzaak van de stress weer weg zijn, voordat de darmen weer normaal kunnen gaan functioneren. Bij lang aanhoudende stress zullen de darmen veelal in een kramptoestand blijven. Stress kan veroorzaakt worden in jezelf of in de situatie waarin je leeft. Maar ook een slecht doorbloed brein geeft alarmsignalen af, ook zonder stress in of buiten jezelf.

Hoe helpt de Epiphora Methode bij prikkelbare darmen?

Je kunt aan je voeding gaan werken, stress situaties oplossen, hypno sessies doen en meer gaan bewegen. Maar als je de eventueel aanwezige alarmtoestand vanwege een slecht doorbloed brein niet oplost kom je niet tot je resultaat. In dat geval komt er geen ontspanning in de darmen.
De combinatie van optimaliseren van aanvoer en afvoer van bloed in het brein brengt al meer rust in je ademhaling, waardoor de darmen weer ontspannen hun werk kunnen gaan doen.
Wanneer je lichaam niet meer in een alarmstand staat, zien we vaak de darmklachten snel afnemen.
Er zijn nu al di√ętisten die zeggen: doe eerst de Epiphora Methode en als je nog klachten hebt kom dan weer bij ons om de rest op te lossen.