Verzuurde spieren

Wat is het?

Het kan gebeuren dat je spieren stijf en verkrampt aanvoelen en dat je ze niet goed kunt ontspannen. Bij lopen en met name bij traplopen kan het zijn dat je veel te snel verzuurt in de spieren. Ook snel kramp in de benen en Restless Legs in de nacht kunnen vaak voorkomen, alsof het lijkt dat je 10 kilometer ongetraind hebt hardgelopen. Er zijn voorbeelden bekend dat er problemen ontstaan bij het staan en lopen, zelfs tot rolstoel aan toe. Hierbij komt het vaak voor dat de arts geen oorzaak kan vinden. Soms krijg je dan zelfs het predicaat ‘psychisch’ te horen, of dat het aan beweegmotivatie ontbreekt.

Bij de verschijnselen die wij beschrijven in de Epiphora Methode komen verzuurde spieren vooral voor als gevolg van een langdurige verkramping van de slagaders die het bloed naar de spieren moeten brengen.
Wanneer er  in ons brein te weinig bloedaanvoer wordt gemeten (bloeddruk - en zuurstof daling) ‘denkt’ het brein dat er een collaps (betekent flauwvallen) aankomt, of dat er een herseninfarct dreigt’. Daarbij zien we vaak een snelle verhoging van de lichaamsbloeddruk, maar tegelijk ook een felle verkramping van álle slagaders. Het kan gebeuren dat deze verkramping zó heftig is dat er maar 1/3 van het bloed naar de spieren in het lichaam stroomt!
Waarom verkrampen die slagaders op zo’n moment zo sterk? Omdat hiermee de kans op flauwvallen of een mogelijk infarct sterk kan afnemen, dus het is een beveiligingsreactie. Hierdoor stroomt er op dat moment veel meer bloed via de halsslagaders naar het brein, in de hoop ‘dat het dan niet mis gaat’ in het brein. Maar dit betekent tegelijk ook dat er dan veel minder bloed naar je spieren stroomt.  Hierdoor voelen de spieren al snel heel verzuurd aan. 

Plastische uitgedrukt: je kunt beter een been missen dan je hoofd!Hoe helpt de Epiphora Methode bij verzuurde spieren?

In de Epiphora Methode leer je om de doorbloeding van je brein weer optimaal te maken door middel van speciale oefeningen in de ochtend, houdingen overdag en beoefening voor de nacht. Hierdoor verdwijnt de ‘alarm’ signaal in het brein. Daarop gaan alle slagaders in het lichaam, dus ook naar de spieren en het hart, uit de verkramping. Vanaf dat moment kunnen kracht en conditie wél worden opgebouwd. 

We zien bij toepassen van de Epiphora methode vaak de verzuring in de spieren redelijk snel afnemen, en we zien dat als een teken van succesvolle beoefening van de Epiphora Methode, immers: als de slagaders naar de spieren mooi open staan, weten we dat de doorbloeding van je brein ook weer optimaal is.  Het is meestal onlosmakelijk met elkaar verbonden!